Het onderwerp OER-verven roept in onze omgeving veel enthousiasme op. De workshops waren snel volgeboekt en er kwamen verzoekjes van volwassenen om mee te mogen doen. In september heeft Iris Verbakel een workshop OER-verven voor leerkrachten gegeven. Ook op de Dutch Design Week 2014 kwamen we opvallend vaak een rode kool tegen. Het werken met natuurlijke materialen en kleurstoffen houdt veel mensen bezig.
Vrijdag 31 oktober gaan Iris en ik dit project uitvoeren in een kleuterklas. De hulpouders zijn al ingeschakeld!
Maar wat ís Oer-verven nu eigenlijk?
natuur – bloemen – kleur – timmeren – afdruk
natuur – groente – rode kool – koken – sap – mengen – schilderen
natuur – takken – grassen – kwast
Dit soort praktische gedachtelijnen vormen de basis samen met een aantal pedagogische voorwaarden als bijvoorbeeld:
natuur – rijkdom – keuzes – vrijheid
natuur – kwetsbaarheid – respect – zorg
De workshop duurde twee uur maar dat was te kort, ook voor de zesjarige deelnemertjes. Soms vergaten we zelfs wat te drinken, zo werd ieder in beslag genomen. Wat is het heerlijk om te experimenteren, aan te rommelen, vies te worden. Wat een vrijheid als je niet iets hoeft te maken. Maar dat ongemerkt toch doet.
We hebben genoten van de bevlogenheid van de kinderen. Het was bijzonder om te zien, dat kinderen die elkaar niet kenden, gingen samenwerken. We hebben zelf veel geleerd ook, zodat we het project kunnen ombouwen voor het basisonderwijs en de buitenschoolse opvang.
We bedanken hierbij de fantastische lokatie van Groendomein Het Wasven. Dankzij hen weten weer een heel aantal kinderen hoe bietjes groeien!
Oer-verven is ontstaan in samenwerking met Iris Verbakel.
No Comments